Az egészségügyi államtitkárság hozzá nem értése újabb károkat okoz a mozgássérült emberek százezreinek

Tisztelt Egyesületi Vezetők!

Tisztelt Egyesületi Tagok! 

Kedves Barátaim!

 
A MEOSZ elnökeként több százezer mozgássérült ember képviseletében dr. Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultam az ortopéd cipők várható áremelése miatt. 
Köztudomású, hogy a gyógycipőt gyártók, forgalmazók bajban vannak miután az állam régóta nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy az ártámogatás lekövesse az inflációt. Végre az egészségügyi államtitkárság némi hajlandóságot mutat ezen mulasztásának korrigálására, de ezt sem tudja úgy végrehajtani, hogy ne okozzon újabb problémát.
 
Az áremelés megtörténik - bár „titok” (?) a mértéke-, de azzal nem számolt a tárca, hogy többszörösére is emelkedhet a mozgássérült emberek ortopéd cipők és tartozékaik után fizetendő térítési díja. Az érintettek jellemzően rendkívül alacsony jövedelemből élnek, így számosan ellátatlanul fognak maradni, mivel a magas térítési díj miatt nem tudják majd kiváltani az egészségi állapotuk javulását elősegítő vagy további romlását megakadályozó eszközöket.
 
A MEOSZ elfogadhatatlannak tartja az érdekvédelem teljes megkerülésével, titokban folytatott tárgyalásokat az ortopéd cipők és tartozékaik támogatási rendszerének felülvizsgálatáról. Az egészségügyi államtitkárság  hozzá nem értése újabb károkat okoz a fogyatékos emberek százezreinek, ezért a MEOSZ elnökeként haladéktalanul a Belügyminisztériumhoz fordultam, annak ellenére, hogy az egészségügyi államtitkárság egyetlen megkeresésre sem ad választ évek óta!
 
A MEOSZ szerint felül kell vizsgálni a gyógyászati segédeszközök térítési díját, mert megengedhetetlen, hogy az emelkedő árak miatt akárcsak egy érintett is ellátatlanul maradjon.  A MEOSZ áremelés ellensúlyozását célzó javaslatai az ortopéd cipők és tartozékaik esetében arra irányulnak, hogy az érintettek alacsonyabb térítési díjat fizessenek vagy úgy, hogy az általuk fizetendő térítési díj százalékos mértékét csökkentik, vagy úgy, hogy   a százalékos térítési díj mellett is legfeljebb 15 000 forintban maximálják a beteg által fizetendő összeget. 
 
A részletek a dr. Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz írt levelemben olvashatók, melyet levelem mellékleteként csatolok.

A levél megtekintéséhez KATTINTS IDE!
 
 
Üdvözlettel,
 
Kovács Ágnes
elnök
   
 

 

MEOSZ hírlevél 2024. április

Tisztelt Egyesületi Vezetők!

Tisztelt Egyesületi Tagok!

Kedves Barátaim!

 

Csatoltan küldöm a közösségünk életét érintő főbb hírekről, eseményekről szóló 2024. áprilisi hírlevelet. A hírlevélben a MEOSZ életéből érdeklődésre számot tartható hírek mellett több egyesületünk programjairól, eseményeiről, tevékenységéről is olvashattok.

 

A TELJES HÍRLEVÉL ELOLVASÁSÁHOZ, LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTS IDE!

 

Minden hónapban online fogadóórákon várjuk a MEOSZ tagszervezeteinek és csoportjainak vezetőit.

 

Az elnöki online fogadóóra 2024. május 8-án szerdán 14.00 és 15.30 között lesz.

Szakály József, a MEOSZ főtitkára május 15-én szerdán 10-11.30-ig,

Csiszár Attila a MEOSZ irodavezetője május 23 -án csütörtökön 13.00-15.00-ig tart online fogadóóra.


Május 29-én, szerdán 10.00 -11.30 között online tájékoztató előadást tartunk a fogyatékossággal élő gyermekek és tanulók óvodai és iskolai helyzetéről, valamint a jogérvényesítés lehetőségéről. 

 

A tájékoztatót dr. Gáti Anikó, a MEOSZ jogásza tartja. A tájékoztatóban többek között érintjük az utaztatás, a kijelölt intézmények, és fejlesztések kérdését, valamint átbeszéljük, hogy panasz esetén hová lehet fordulni.  Szó lesz a sajátos nevelési igényű tanulók vonatkozásában a felsőoktatást érintő változásokról is.

 

Az előadásra jelentkezni a következő linken lehetséges: https://events.teams.microsoft.com/event/b09dcd8f-00b9-46a8-9a53-9a691a522118@e01295ea-9c01-4cd9-8efc-446eb2bea499

A hírlevélben részletes tájékoztatást találtok az online fogadóórákról és az online tájékoztatóról.  


A 2024. április 29-i elnökségi ülésről a májusi hírlevélben tájékoztatunk.

 

Szeretnénk, ha a májusi hírlevélben is beszámolhatnánk egyesületeink programjairól,  rendezvényeiről, melyekről   a sajtofonok@meosz.hu email címen küldjetek tájékoztatást legkésőbb 2024. május 24-ig, hogy azokról a hírlevélben, illetve, ha a téma olyan jellegű, akkor a Humanitás c. kiadványunkban is beszámolhassunk.

 

Amennyiben egy-egy témával kapcsolatban kérdésetek merül fel, vagy van olyan problematikus terület, amiről szívesen olvasnátok, úgy kérlek benneteket, azt a sajtofonok@meosz.hu email címre küldjétek meg.

 

A hírlevélre magánemberként feliratkozni az alábbi linken https://www.meosz.hu/meosz-hirlevelek/ lehet. Kérlek benneteket, hogy tájékoztassátok erről közösségünk tagjait.

 

Segítő együttműködéseteket köszönöm!

 

Üdvözlettel

Kovács Ágnes

elnök