SZIMOBE MAJÁLIS

Majálisi rendezvény hátrányos helyzetű gyermekek és szüleik számára

 

SZIMOBE MAJÁLIS

„Főzzünk, játsszunk, versenyezzünk együtt!”

 

 

A Szihalom Mozgáskorlátozottainak és Barátainak Egyesülete majálisi rendezvényt szervezett 2018.04.28-án szombaton.

Egyesületünk ezzel a rendezvénnyel a hátrányos helyzetű családok számára kívánt egy egész napos közösségépítő programot biztosítani. A rendezvényen 125 fő vett részt.

A főzőversenyen 14 csapat mérte össze gasztronómiai tudását, végül a nyertes csapatokat ajándékkal díjaztuk. A főzőversenyen részt vevő csapatok ingyen vehették át az egyesületünk által biztosított sertéshúst, burgonyát, ásványvizet, műanyag tányérokat, kanalakat. A főzőverseny lehetőséget teremtett arra, hogy egy közösen létrehozott produktum során a csapattagok közti együttműködés erősödjön. A csapattagok változatosak voltak, előfordultak családok, baráti társaságok, iskolai osztályok, akik az osztályfőnökkel együtt főztek. Egy ilyen verseny érdekessége, hogy azok az emberek, akik egyébként egymással nap, mint nap kapcsolatban vannak, egy olyan új, a megszokottól eltérő élethelyzetben is megismerhették egymást, ami a hétköznapi életben nem fordul elő. Csapattagokként alkalmazkodniuk kell egymáshoz, elfogadni egymás ízlését, elképzelését, munkatempóját. Mindez elő segíti, hogy az új, kevésbé ismert élethelyzetekben is megtanuljuk az egymáshoz való alkalmazkodást, az együtt dolgozást. Így az emberek olyan oldalukról is megismerhetik egymást, amire korábban nem volt mód.

 

A gyerekek számára különböző játékok, sport és kézműves tevékenységek voltak elérhetők. Egész napos ugrálóvárban játszhattak kicsik és nagyok, a kreatívabb gyerekek pedig a kézműves sátorban papírtányérokat hímezhettek vagy ajándékcsipeszt készíthettek. Önkénteseinek vidám mintákat festettek a vállalkozóbb szellemű gyermekek arcára.

A kézműves sátor tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek kipróbálják tehetségüket, kézügyességüket, szabadon engedjék fantáziájukat. Bár segítő felnőttek vezették a foglalkozást, de tapasztalható, hogy a gyerekek örömmel nyújtottak egymásnak is segítséget, aki ügyesebb volt, az segített azoknak, akiknek nehezebben ment a tevékenység. A közös tevékenykedés közösségépítő hatása láthatóan megnyilvánult a program során.

 

Volt közös „majális fa” díszítés, ami szintén jó alkalom arra, hogy közös produktum létrehozása során épüljön, fejlődjön, erősödjön az adott pici közösség.

 

Akik szerették volna kicsit megmozgatni magukat, profi zumba edzők vezetésével közös zumbán táncolhattak, életkortól függetlenül gyerekek, felnőttek és idősek. Egy közös tánc során eltűnnek a generációk közötti korlátok, közelebb kerülnek egymáshoz gyerekek és felnőttek. Elfogadjuk egymás képességeit, ki ügyesebben, ki nehézkesebben követi a mozgássort, de mivel nincsenek elvárások,  mindenki ugyan olyan örömmel és lelkesedéssel táncol. A  felszabaduló energiák kellemes érzéssel töltik el az embereket, közös élmény összébb hozza a kis csapatot.

 

Aki zenei tehetséget érzett magában, karaoké műsorban választotta ki kedvenc „nótáját”, amit elő is adott és természetesen a taps senkinél sem maradt el.

Nagy tömeg előtt előadni egy dalt, óriási bizalmi kérdés, különösen akkor, ha az illető nem profi előadó. Egy ilyen helyzetben szintén feloldódnak a korlátok, az előadó és a hallgató közelebb kerülnek egymáshoz, kialakul egy bizlamasabb állapot, amikor az előadó megbízik a közönségében, hogy az nem fogja kinevetni azért, ha esetleg nem tökéletes az előadás. A taps pedig elismerés a közönség részéről. Ismét olyan oldaláról ismerhettünk meg néhány résztvevőt, amit esetleg nem is tudtunk róla, és ez erősíti a korábbi kapcsolatokat. Egy karaoké előadáson nagyon jól megfigyelhető, hogy a bátortalanabbakat is motiválta az előtte előadók sikerei, és olyan felnőttek, gyerekek is vállalkozni mertek a nyilvános szereplésre, akikre korábban ezt nem merték volna vállalni.

 

Váltóversenyes sport vetélkedőn  különböző korú gyerekekből és felnőttekből álló vegyes csapatok mérettették meg magukat, ahol a nyertes csapatokat szintén ajándékkal díjaztuk. Ez a verseny szintén jól összekovácsolta a csapatokat. Nagy kihívás volt az, hogy acsapatokon belül egyaránt részt vettek alsó és felső tagozatos gyermekek sőt, felnőtt csapattagok is. Minden versenyszámnál erősen alkalmazkodni kellett egymás életkori sajátosságaihoz, képességeihez. A verseny során hatalmas drukk volt minden csapattagban és az eltérő készségek nem váltottak ki konfliktust, ellenkjezőleg, összébb hozta, együttműködésre, találékonyságra, kreativitásra ösztönözte a csapattagokat.

Mindezen programok, versenyek, közös tevékenységek ösztönözték az embereket a toleráns viselkedésre, az elfogadásra, a rendezvény során eltűntek a társadalmi egyenlőtlenségek, előítéletességek.

 

Több, mint 300 db lángos fogyott el, továbbá kínáltunk csokoládét, több karton ásványvizet és rostos üdítőt. Mindezt egyesületünk ingyen biztosított a résztvevők számára.

A programot a délutáni órákban a retro disco zárta, mely során élő zenére táncoltunk az iskola aulájában. Kellemes levezetése volt ez az egész napos rendezvénynek.

Képgaléria: SZIMOBE MAJÁLIS