Közösségi kirándulás

Nyíregyháza, Állatpark látogatás, 1 napos

 

A Szihalom Mozgáskorlátozottainak és Barátainak Egyesülete közösségi kirándulást szervezett 2018.05.26-án, szombaton. A kiránduláson 52 fő vett részt.

 

Egyesületünk célja a kirándulással a hátrányos helyzetű illetve fogyatékkal élő gyermekek iránti érzékenyítés. Vegyes csoportot szerveztünk, melyben hátrányos helyzetű és jobb szociális háttérrel rendelkező gyerekek, továbbá fogyatékkal élő és egészséges gyerekek egyaránt részt vettek egy közös programban. A vegyes csoport szervezésének célja, a résztvevő személyek közti különbségek tudatosabb kezelése, érzékenyítés, egymás iránti elfogadás erősítése egy közösen megélt élmény során. Ez a közös élmény, illetve a látnivalók iránti közös érdeklődés összehozza a gyerekeket. A másság, az egymás közti különbségek hangsúlya nem az elutasítás, hanem inkább az elfogadás irányába tolódik el ezáltal, látva és tapasztalva, hogy a másik, ugyan annak a látnivalónak örül, mint én, ugyan olyan élménnyel éli meg a látnivalókat, mint én.

A kiránduláson felnőtt kísérők is jelen voltak.

 

A kirándulás során a fő uticél a nyíregyházai Állatpark látogatása volt.

A kiránduláson részt vevő gyermekek többségének nehezen adatik meg, hogy saját költségen, családdal, rokonnal, ismerőssel el tudjon jutni távolabbi városokba és családja kifizessen egy-egy belépő jegyet akár egy állatkertbe, vadasparkba, hiszen már önmagában az utazásnak is olyan költsége van, amit sok család nem engedhet meg magának. Ezeket az élményeket, amiket a jelen kirándulás során szereztek, néhány gyermek kizárólag ilyen módon tudja megszerezni, ha civil szervezeti vagy intézményi szinten biztosítjuk számukra a lehetőséget. Több olyan gyermek is részt vett ezen a kiránduláson, akik a szokásos iskolai osztálykirándulásokon nem tudnak rendszeresen részt venni, mert az osztálypénzbe a szülők nem tudják beadni a szükséges összeget a kirándulás finanszírozásához.

 

Az állatpark látnivalói iránt óriási volt az érdeklődés. Bár vidéken élő gyerekekről lévén szó, a házi állatok ismerete, közelléte nem áll távol a gyerekektől, de a vadállatok megtekintése, melyeket néhányan talán még valós, élő közelségben soha nem is láttak, hatalmas örömmel és izgalommal töltötte el a gyerekek többségét. Különösen az egzotikus állatok iránt volt nagy a rajongás, illetve a nagyobb testű ragadozók „ragadták magukkal” a gyerekek figyelmét.

 

Az állatparkban eltöltött több órás nézelődés kellően elfárasztotta a gyerekeket. A rengeteg friss élmény után jól esett mindenkinek egy kicsit megpihenni és elfogyasztani egy finom meleg ebédet az Állatpark területén lévő étteremben.

Az étterem látogatás ugyancsak hatalmas élményt jelentett a legtöbb gyerek számára, hiszen az sem mindennapos esemény az életükben, hogy étteremben fogyasszák el az ebédet. Ez sokkal izgalmasabb, mint otthon vagy az iskolai étkezőben elfogyasztott ebéd.

Az állatparki élmények feldolgozása tapasztalható volt már az ebéd során is, ugyanis a gyerekek, akik megtehették, hogy fotókat készítsenek telefonkészülékükkel, egymásnak és a felnőtt kísérőknek örömmel mutogatták az állatokról készült fotóikat.

 

Az étterem után desszertként egy közös fagylaltozás során mindenki elfogyasztott kívánság szerint egy-egy fagylaltot vagy jégkrémet.

Ezt követően folytattuk sétánkat az Állatpark területén és megnéztük a még kimaradt látnivalókat.

Az érdeklődés még mindig élénk a gyerekek részéről, de a délután során már érezhető a kellemes elfáradás.

A csoport az egész nap folyamán együtt maradt, nem szakadt kisebb csoportokra, ügyelve arra, hogy senki ne vesszen el a hatalmas területen.

Délután 16.00 órakor indulás haza.

Képgaléria: Közösségi kirándulás